voorbeelden

Goede voorbeelden zijn van het allergrootste belang. 

Aangekomen in de stad Dipolog spreek ik over "onze voorbeelden" met verschillende mensen. 

Kunstenaar Ed van het Good Times-cafe gaf me het  voorbeeld van de Braziliaan: Paula Coelho

Voorbeelden zijn van groot belang

 

Goede voorbeelden zijn van groot belang

Goede voorbeelden zijn werkelijk van groot belang en ik vroeg me af: Is de mens eigenlijk wel in staat om dit werkelijk te bevatten? Ik merk bij mezelf dat ik hier zelf vaak veel moeite mee heb.

 

Samenwerking met verschillende vormen van communicatie brengt een betere communicatie. Toch is hierbij de menselijke overtuiging ook van belang. De overtuiging die vanuit werkelijke liefde ontsproten is, geniet altijd de hoogste prioriteit. Een zoektocht naar deze hoogste prioriteit is wat de mens gegeven is. Wanneer de mens deze overtuiging werkelijk gevonden heeft, is hij ook in staat om deze overtuiging te delen met anderen. Dit kan worden beschouwd als een doel van de mens.                   Een doel dat door God gegevenis en dat dient tot de opbouw van werkelijke liefde.

Een paar Nederlandse voorbeelden:

Louis Bouwmeester

De Nederlandse toneelspeler Louis Bouwmeester, ( ieder jaar de verwijzer van Nederland voor de beste acteur die men dan de Louis D’or prijs noemt) kreeg voornamelijk zijn grote bekendheid door zijn rol van Sharlock, een oude gierige Jood. Of hij dit stuk nou in Nederland, Duitsland, Frankrijk of Engeland speelde, iedereen begreep de rol die hij  speelde, met het bijzondere erbij dat hij de rol in andere landen in zijn eigen taal mocht blijven spelen. Dus zelfs de beste toneelspeler van die tijd liet  mensen in Europa zien dat niet “ het woord”  als het meest belangrijke communicatiemiddel bestond.

 

Jozef van der Berg

De bekende toneelspeler Jozef van der Berg van de jaren 80 kwam eveneens tot deze conclussie dat woorden van zijn theater niet alles konden uitdrukken. Hij vertelde plotseling aan zijn grote publiek in Nederland en Belgie, dat alles dat hij op het theater deed, eigenlijk maar gespeeld was en niet werkelijk waar was. De woorden die hij had gesproken leken voor hemzelf niet meer waar te kunnen zijn.   “Theater is onwaar. Ik zoek de werkelijkheid”

sprak hij letterlijk vlak voor aanvang van zijn aanvankelijk laatste voorstelling “ Genoeg gewacht” 

 

Met de voorstelling “Genoeg gewacht”  had de Nederlandse acteur Jozef van der Berg  antwoord willen geven op het allereerste grote stuk van de Ierse toneelschrijver Samuel Beckett .

 

Het voorbeeld Samuel Beckett

 

Samuel Beckett was een absurdistisch toneelschrijver die wereldberoemd werd met zijn stuk: “ Wachten op Godoth”  

De voorstelling van “ Genoeg gewacht” van Jozef van der Berg  is zeer plotseling opgehouden.

Vlak voor de laatse keer dat hij ermee zou optreden, heeft hij zijn publiek duidelijk willen maken dat hij werkelijk genoeg had gewacht. Hij heeft toen alle mensen in de zaal hun geld terug willen geven. Volgens eigen ervaring had Jozef een ingeving via de Bijbel gekregen om juist op dat moment het woord bij de daad te voegen en zijn weg naar “de werkelijkheid”  te gaan vervolgen.

 

Op dat moment vond Jozef dat hij werkelijk genoeg had gewacht en liet uiteindelijk zijn theaterleven achter zich. Maar in de genen was de missie van zijn werkelijke kracht als toneelspeler al verder gegaan. Zijn dochter Lotte had namelijk de kracht van het “theater maken”  al van haar vader overgenomen. 

 

Belangrijke link van Europa naar de Filipijnen

Iets dat weinig mensen zich nog zullen beseffen is de belangrijke link van Europa en de Filipijnen die door een zeer sterke verliefdheid tot stand is gekomen.

Deze affaire gaat tussen de bekende Filippijnse Jose Rizal en een tante van Samuel Beckett met de naam Getrude Beckett.

 Samuel Beckett kan zonder meer gezien worden als de grote meester van het absurdistisch toneel en dit mede dankzij het fantastische stuk “ Wachten op Godoth”

Samuel Beckett maakte zijn personages  in theater zo groot dat ze absurd worden.  Zo wilde Samuel Beckett laten zien waar het werkelijk allemaal om draait in het leven. Zijn tante Getrude was eens in een zeer verliefde situatie Jose Rizal achterna gereden naar Parijs. Naar Parijs gaan en een studie van de armoede (zoals dat bekend stond in de Filipijnen)  is wat de jonge Samuel Beckett bezig had kunnen houden. Op jonge leeftijd vertrok hij (in navolging van tante Getrude) eveneens naar Parijs en onderzocht in Parijs de armoede. Een jaar lang leefte Samuel Beckett toen tussen de allerarmsten van de stad en onderzocht daarmee een hele belangrijke kant van de samenleving. Hieruit is uiteindelijk het bekende stuk “ Wachten op Godoth” tevoorschijn gekomen.  Een stuk dat du seen onmisbare link met de Filipijnen kent.

en dat is een zeer absurdisch tafereel waar vrijwel ieder mens van geshockeerd kan raken;

 

For the conclussion of Professor Albert Mehrabian see:

http://www.businessballs.com/mehrabiancommunications.htm

  • 7% of message pertaining to feelings and attitudes is in the words that are spoken.
  • 38% of message pertaining to feelings and attitudes is paralinguistic (the way that the words are said).
  • 55% of message pertaining to feelings and attitudes is in facial expression.